O projektu

O projektu

Ukratko o ciljevima ovog projekta

Povišeni arterijski tlak je od 2010. godine na prvom mjestu vodećih čimbenika rizika bolesti u svijetu. Bolest se kod većine pacijenata prišulja gotovo neprimjetno i bez simptoma, a često se otkrije slučajno i prekasno, kada je šteta na vitalnim organima već učinjena. Na neke uzroke hipertenzije ne možemo utjecati (starenje, povijest bolesti u obitelji, postojeće bolesti), no na većinu možemo.

Procjenjuje se da je za oko 50% slučajeva hipertenzije kriva loša prehrana, a za oko 30% pretilost. Tu su i tjelesna neaktivnost, pušenje, stres te prekomjeran unos alkohola i soli. Ne otkrije li se bolest pravovremeno i ne liječi, ona može dovesti do raznih kardiovaskularnih bolesti, srčanog udara, moždanog udara i oštećenja mozga, gubitka vida, oštećenja krvnih žila i ateroskleroze te oštećenja i zatajenja bubrega.

Mnogi pacijenti godinama žive s visokim krvnim tlakom, a da ne znaju da ga imaju čime ova podmukla bolest postaje još opasnija. Iz tog razloga je redovito mjerenje krvnog tlaka najmanje jednom godišnje od presudne važnosti kako bi se odmah nakon postavljanja dijagnoze krenulo s liječenjem. Prema dostupnim podacima, trećina odrasle populacije pati od povišenog krvnog tlaka, a 18% ukupnih smrti u svijetu može se pripisati upravo hipertenziji.

Kako bi u budućnosti što manje pacijenata bilo dio ove crne statistike, ravnateljica i djelatnici Doma zdravlja Tomislavgrad osmislili su javnozdravstveni i edukativni projekt 'Prevencija arterijske hipertenzije i poboljšanje liječenja i kontrole hipertoničara na području općine Tomislavgrad' pod nazivom „Pazite na svoje srce!“.

Prvi je ovo javnozdravstveni projekt na području Hercegbosanske županije kojim će se pokušati osvijestiti stanovništvo o važnosti preventivnih pregleda, kontinuiranom uzimanju propisane terapije, ali i promjeni životnog stila koje dijagnoza povišenog krvnog tlaka nosi sa sobom. Ponosni smo da su cijenjeni partneri projekta „Pazite na svoje srce!“ Vlada Hercegbosanske županije, Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije i Dom zdravlja Zagreb Zapad koji će dati stručnu podršku projektu.

Dom zdravlja Zagreb – Zapad kao stručni partner projekta oformit će stručni tim iz područja zdravstvene zaštite kao aktivne sudionike u pripremi, provedbi i evaluaciji promocije načina prevencije arterijske hipertenzije. On će se sastajati tijekom idućih 12 mjeseci trajanja projekta te prikupljati i analizirati rezultate u svrhu razvoja programa i diseminacije rezultata projekta.

U sklopu projekta održat će se i niz edukacija liječničkog osoblja Doma zdravlja Tomislavgrad s ciljem povećanja stručnih znanja i vještina zdravstvenih radnika i djelatnika u sklopu prevencije te povećane dostupnosti ranog otkrivanja i intervencije kod arterijske hipertenzije.

Kako u Bosni i Hercegovini ne postoji nacionalni program prevencije arterijske hipertenzije, jasno je kako se liječnici obiteljske medicine Doma zdravlja Tomislavgrad svakodnevno suočavaju s velikim brojem pacijenata kojima je hitno potrebna edukacija o bolesti s dugoročnim uspjehom. Zbog loših uvjeta rada, liječnici obiteljske medicine u Tomislavgradu dosad nisu bili u mogućnosti provoditi ikakve edukativne radionice, no ovaj projekt im osigurava i suvremene prostore za rad, kao i novu opremu čime će se nastojati zadržati i mladi i stručni liječnici koji mogu spasiti brojne živote.

Projekt „Pazite na svoje srce!“ ima težak zadatak osvijestiti problem hipertenzije među stanovništvom i promjene životnih navika. To će biti poseban izazov u niže i srednje razvijenim sredinama u kojima se očekuje alarmantna situacija, no vjeru u ovaj projekt ništa ne može poljuljati i sigurni smo da ćemo zajedničkim naporom i radom stručnog tima, ali i svih zaposlenika Doma zdravlja, uz nesebičnu podršku naših partnera i medija, doprijeti do svakog našeg stanovnika i usaditi naviku redovite kontrole i redovitih pregleda kod liječnika.

O projektu

Partneri projekta

srce
srce