U sklopu projekta „Pazite na svoje srce" Dom zdravlja Tomislavgrad organizirao i drugu mobilnu ordinaciju

U sklopu projekta „Pazite na svoje srce" Dom zdravlja Tomislavgrad organizirao i drugu mobilnu ordinaciju

Edukacija građana jedan je od ključnih koraka u liječenju visokog krvnog tlaka

Tomislavgrad, 26. rujna 2023. - U sklopu hvalevrijednog projekta „Pazite na svoje srce“ kojeg provodi Dom zdravlja Tomislavgrad i partneri Vlada Hercegbosanske županije, Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije te Dom zdravlja Zagreb-Zapad, u Tomislavgradu je organizirana i druga mobilna ordinacija.

Svjesni činjenice kako je hipertenzija (povišeni krvni tlak) sve veći javnozdravstveni problem, ravnateljica i stručni djelatnici DZ Tomislavgrad pokrenuli su u srpnju javnozdravstveni projekt kojemu je osnovni cilj prevencija i edukacija o ovoj podmukloj bolesti te poboljšanje liječenja i kontrole hipertoničara na području općine Tomislavgrad.

Doktorica Ivanka Živković, ravnateljica Doma zdravlja Tomislavgrad, komentirala je dosadašnje aktivnosti: „Nakon održane prve mobilne ordinacije početkom ljeta kada nas je posjetilo više od 300 sugrađana, uvidjeli smo da smo na pravom putu. Izlazak izvan ordinacija naših liječnika i liječnika našeg partnerskog Doma zdravlja Zagreb Zapad, neposredan kontakt s pacijentima i savjeti stručnjaka dočekani su s velikim interesom. Pacijenti nisu došli samo na mjerenje krvnog tlaka, došli su s nizom pitanja na koja su dobili odgovor i savjet te su izrazili želju kako je ovakvih događanja potrebno više. I danas je bilo neopisivo zadovoljstvo vidjeti naše sugrađane okupljene u velikom broju i s velikom željom da nauče i promjene neke loše životne navike koje su ih možda i dovele do dijagnoze hipertenzije. Također ponosno mogu reći kako i drugi dio ovo projekta napreduje prema planu te da će završetak adaptacije prostora naše Službe za obiteljsku medicinu biti prema planu u 10. mjesecu.“ - zaključila je ravnateljica Živković.

Danas su u sklopu mobilne ordinacije liječnici oba doma zdravlja i patronažne sestre mjerili krvni tlak i savjetovali brojne građane, a o važnosti nutritivno bogate i balansirane prehrane te redovite tjelesne aktivnosti sve prisutne savjetovali su nutricionistica i trener.

Učenici srednje strukovne škole, budući fizioterapeuti, u neposrednom razgovoru s liječnicima, patronažnim sestrama i svim drugim stručnjacima, imali su jedinstvenu priliku naučiti nešto novo, ali i poslušati savjete koje će sigurno uspješno jednog dana koristiti u vlastitoj praksi. Najmlađi posjetitelji, učenici osnovne škole svojim sudjelovanjem u sportskim igrama na vlastitom primjeru pokazali su svim posjetiteljima kako fizička aktivnost može biti zabavna i jednostavna.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od milijardu ljudi u svijetu pati od hipertenzije, no samo je 54% svjesno da je ima. Projekt „Pazite na svoje srce“ ima za cilj značajno doprinijeti smanjenju oboljelih od visokog krvnog tlaka na području općine Tomislavgrad, a sve kojima je hipertenzija već dijagnosticirana, educirati kako da vode ispunjen i kvalitetan život s ovom bolešću. Projekt je ukupnog trajanja 12 mjeseci i provodi se u tri faze: adaptacija prostorija Službe za obiteljsku medicinu, nabava nove opreme te javnozdravstvena akcija koja je usmjerena na edukaciju građana o prevenciji i životu s ovom bolešću i u sklopu koje su održane i prve dvije mobilne ordinacije.