PRVA MOBILNA ORDINACIJA U SKLOPU PROJEKTA „PAZITE NA SVOJE SRCE“ PRIVUKLA VELIKI BROJ NAŠIH SUGRAĐANA

PRVA MOBILNA ORDINACIJA U SKLOPU PROJEKTA „PAZITE NA SVOJE SRCE“ PRIVUKLA VELIKI BROJ NAŠIH SUGRAĐANA

Prva od tri mobilne ordinacije u sklopu projekta „Pazite na svoje srce“ organizirana je u četvrtak, 6. srpnja na Trgu dr. Franje Tuđmana i premašila je sva očekivanja liječnika i medicinskih i patronažnih sestara/tehničara našeg doma zdravlja.

S ponosom smo gledali naše sugrađane koji su na početku rada mobilne ordinacije strpljivo čekali u redu kako bi im liječnici ili medicinske sestre/tehničari izmjerili tlak, ali i ovisno o vrijednostima koje su izmjerene, educirali i savjetovali.

Tim Doma zdravlja Tomislavgrad predvođen ravnateljicom, doktoricom Živković, osim mjerenja krvnog tlaka, osigurao je i prisustvo stručnjaka, profesora kineziologije gospodina Antu Jurčevića te stručnjakinju nutricionisticu gospođicu Adnu Salkić koji su odgovarali na brojna pitanja posjetitelja i savjetovali o pravilnoj prehrani i fizičkoj aktivnosti. Nutricionistica je savjetovala i preporučila prehranu baziranu na 5 laganih obroka dnevno, voću, povrću, ribi i bijelom mesu, a gospodin Jurčević napomenuo kako je važno fizičku aktivnost uvoditi postepeno i bez naglih i velikih opterećenja. Lagana šetnja od 30 minuta dnevno je sasvim dobar početak za one koji se tek odlučuju pokrenuti.

Doktorica Šarac, voditeljica Službe obiteljske medicine našeg doma zdravlja, doktor Stipe Radoš, specijalist interne medicine, doktor Juraj Jug, voditelj obiteljske medicine iz partnerskog Doma zdravlja Zagreb – Zapad i patronažna sestra Julija Barišić, istaknuli su važnost redovite kontrole i redovitog uzimanja propisane terapije, ali i upozorili sve prisutne na posljedice neliječenja hipertenzije.

Ravnateljica, doktorica Živković na kraju je zahvalila svima prisutnima na nesebičnom sudjelovanju i pomoći prilikom organizacije ovog cjelovitog projekta te istaknula još jednom cilj ove javnozdravstvene akcije: značajno doprinijeti smanjenju oboljelih od hipertenzije na području Općine Tomislavgrad u nadi da ćemo ga ostvariti u sljedećih godinu dana.

Sljedeću mobilnu ordinaciju organizirat ćemo početkom rujna, a o svim detaljima, točnom vremenu i datumu, sve naše pacijente i drage sugrađane obavijestit ćemo na vrijeme.